2009. október 20., kedd

Csirkemáj rizottó

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 bögre rizs
  • 1 bögre fagyasztott vagy konzerv borsó
  • vöröshagyma
  • olaj
  • só, bors, ételízesítő
  • 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom az apróra vágott májat és egy kevés vizet borssal ízesítem.

Két bögre rizst kevés olajon megpirítok, majd hozzáadom a fagyasztott borsót és a négy bögre vizet, ételízesítővel és sóval ízesítem. Ha a víz elfőtt a rizsről, tető alatt tovább párolom.

Miután elkészült a rizs és a máj is, összekeverem és egy hőálló tálba teszem, megszóróm reszelt sajttal és beteszem egy pár percre a sütőbe.

2009. október 16., péntek

Gombás hússal töltött pirog


Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1,25 dl tejföl

Töltelék:
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj
  • 30 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben, fóliába tekerve 45 percig pihentetjük.

Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.


Recepthez kapcsolódó apró trükkök:
  • A pirog tésztát bármivel meg lehet tölteni. (káposztával, májjal, virslivel, stb.)
  • Ha nincs 8 cm-es átmérőjű bögre a közelben, akkor vastagabbra kell a tésztát nyújtani és a kisebb méretű bögrével kiszaggatni, majd tovább nyújtani, hogy 3 mm vastag legyen a tészta.

2009. október 5., hétfő

Kedvenc gesztenyés sütim

Piskóta:
6 tojás fehérjét kemény habbá verünk, folyamatos keverés mellett belekeverünk 8 evőkanál cukrot, és a 6 tojás sárgáját. Adunk hozzá egy sütőport, 8 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaót, 0,8 dl olajat, amivel már csak lazán összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.


Krém:
2 evőkanál lisztből és 2 dl tejből pépet főzünk, kavargatással kihűtjük. 20 dkg Rama-t 20 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg gesztenyemasszát, végül hozzáadjuk a kihűlt pépet, és esetleg egy kis rumot/rumaromát.
Ezt a masszát rákenjük a piskótára.


Hab:
0,5 liter Hulalát (cukrászati habot) kemény habbá verünk és a massza tetejére kenjük.

2009. október 4., vasárnap

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
  • 3 szelet csont nélküli karaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 szem főtt krumpli
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só és bors
Elkészítés:

A főtt krumplikat egyforma méretű kockákra vágom és egy serpenyőben, olajon megpirítom.

A füstölt szalonnát vékonyan felcsíkozom, majd egy másik serpenyőben, üvegesre pirítom, hozzáadom a vékony csíkokra vágott bacont is. Ha a szalonna megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymát, majd megpirítom azt is.

A karajt kisebb kockákra vágom, mint a krumplit, majd hozzáadom a szalonnás hagymához, kicsit megsózom, rányomom a fokhagymákat. Addig keverem az egészet, míg a hús meg nem puhul. A végén ízlés szerint teszem hozzá a borsot.

Miután elkészült óvatosan hozzákeverem a krumplit.


Recepthez kapcsolódó apró trükkök:
  • a fokhagymát könnyebb megpucolni úgy, hogy előtte pár percig meleg vízben áztatjuk
  • ha a hús nem enged elegendő levet, egy kis vízzel lehet pótolni, ha már ragad a hús

Első bejegyzés

Alcím: Minden kezdet nehéz

Sokszor gondolkoztam már rajta, hogyan lehetne egyberendezni a kedvenc receptjeimet. Azt hiszem megtaláltam a megoldást. Kezdő háziasszonyként sokszor fordult már elő velem, hogy interneten megtaláltam egy receptet, majd a későbbiekben nem találtam rá. Ezt elkerülendő hoztam létre ezt a blogot.
Szívesen veszem a hozzászólásokat, esetleg saját, vagy kedvenc recepteket.