2009. november 22., vasárnap

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 4 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • cukor, darált dió, olvasztott vaj

Sodóhoz:
  • 750 ml tej
  • 1 db vaníliarúd belseje
  • 4 db tojássárga
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • kevés rum

Elkészítés:

A lisztet a kelesztő tálba öntjük. A cukrot elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáöntjük a liszthez. Az egészet betesszük a mikróba és 650 Watton 2 perc alatt langyosra melegítjük. Hozzá morzsoljuk az élesztőt, majd megkelesztjük. Ha megkelt, hozzáadjuk a sót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk, majd ismét megkelesztjük. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat, és pogácsákat szaggatunk belőle. Egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd a pogácsákat szorosan egymás mellé helyezzük. Az első sor után olvasztott vajjal megkenjük a réteget és cukrozott dióval megszórjuk, majd jön a következő réteg, ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk. Hideg sütőbe tesszük és 220 fokon 40 perc alatt készre sütjük.

Sodó:
A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

2009. november 18., szerda

Lecsós virsli

Hozzávalók:
  • 40 dkg virsli
  • pici olaj, vagy szalonna
  • pirospaprika
  • 1 hagyma
  • zöldpaprika (4-5 db)
  • paradicsom (3-4 db)
  • ételízesítő
  • bazsalikom
  • bors
  • néhány karika fűszeres szalámi, vagy kolbász
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon vagy szalonnán üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. A felkarikázott paradicsomot és paprikát rádobjuk, pici vizet öntünk alá, fedő alatt pároljuk. Befűszerezzük, és öntünk rá még vizet, amikor már puhák benne a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit és a szalámit.
A végén, hogy kicsit sűrűbb legyen, lisztet szitálunk bele, csomómentesen elkeverjük.

2009. november 16., hétfő

Kókuszos süti


Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél liter tejföl
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • fél csomag sütőpor
Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, kis tepsiben sütjük. Ha a tészta kihűlt, tetejére csokimázat kenünk, és megszórjuk még kókuszreszelékkel.

2009. november 14., szombat

Szivacs tészta

Alap:
6 tojás fehérjét 21dkg porcukorral gőz felett kemény habbá verünk, ha kihűlt, óvatosan belekeverjük a 6 tojás sárgáját, majd 4 csomag pudingport (2 puncs, 2 vanília). Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük, ha kihűlt ketté vágjuk.

Krém:
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd 3 tojás sárgáját és kevés rumot adunk hozzá, a félbevágott tésztára kenjük.

Teteje:
3 tojás fehérjét 18 dkg porcukorral gőz felett kemény habbá verünk és a tészta tetejére kenjük.