2010. január 28., csütörtök

Szilvásgombóc

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 kk só
  • 0,5 kg szilva
  • cukor, fahéj ízlés szerint
  • 10-15 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és burgonyatörőn átnyomjuk. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, tojást, olajat, sót és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk, ráhelyezzük a kimagozott szilvát, megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd gombócokat formálunk belőle.
A gombócokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, kifőzzük, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

2010. január 26., kedd

Csokis tekercs


Hozzávalók:
  • 375 g búzaliszt,
  • 1 cs. instant élesztő,
  • 125 ml langyos tej,
  • 1 tojásfehérje,
  • 80 g porcukor,
  • 50 g lágy margarin
Töltelékhez:
  • 100 g étcsokoládé lereszelve,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál tej
Elkészítés:

A lisztet az élesztővel elkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelesztjük, míg megnő. A megkelt tésztát elfelezzük, és darabonként 30 cm átmérőjű lappá nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük a tojásos tejjel, megszórjuk a reszelt csokival. Végül 24 cikkre vágjuk mindkettőt és a szélesebb végétől elindulva szorosan feltekerjük Megkenjük a maradék tojássárgájával, majd előmelegített sütőbe tesszük. Alsó-felső sütés: 180 fok, Légkeveréses: 160 fok, Gáz: 2-3 fokozat. Kihűlés után porcukorral megszórjuk.

2010. január 22., péntek

Sajtos pogácsa

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • 25 dkg margarin vagy fele-fele arányban zsír
  • 4 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • pici sajt

Elkészítés:

A lisztet a kelesztőtálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele, mert ki szoktam egy picit venni belőle, és azzal kenem meg a tetejét a pogácsáknak. A margarint és a tejfölt szobahőmérsékletűre melegítem, és a tejfölbe belekeverem az élesztőt. Majd mindent hozzáadok a liszthez. Kicsit átgyúrom, és hagyom kelni kb. 1/2 órát. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatom. A tetejét megkenem tojással, és sajtot szórok rá. 220 fokon megsütöm kb. 30 perc alatt.

2010. január 21., csütörtök

Almás bögrés süti

Hozzávalók:
  • 2 nagyobb darab alma (egy bögre reszelt alma)
  • 3 db tojás
  • 1 púpozott tk fahéj
  • 1 bögre (3 dl) rétesliszt
  • 1 bögre (3 dl) cukor
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk az összes alapanyagot, majd előmelegített sütőben vajazott, lisztezett tepsiben kisütjük. (170 fokon kb. 40 perc alatt készül el)

2010. január 15., péntek

Lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • 3 db egész tojás,
  • 1 nagy pohár kefír,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 5 dkg élesztő
Az élesztőt kevés tejben pici cukorral megfuttatjuk. Az összes hozzávalót összekeverjük, így egy közepesen kemény tésztát fogunk kapni. Kelesztés után forró olajban lehet kisütni, de hűtőben is eláll egy hétig.

2010. január 13., szerda

Rigó Jancsi Lunanyuszi receptje alapján

Tészta:
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 tojás (szétválasztva)
  • 2 evőkanál kakaópor

A tojásfehérjét felverjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor kész, hozzá lehet keverni a sárgákat, és ügyesen a lisztet meg a kakaót. 150 fokon megsütjük magas falú tepsiben (kb. negyed óra).

Krém:
  • 5 dl tejszín
  • 5 evőkanál liszt
A fentiekből krémet főzünk. Aztán hozzáadunk még 5 evőkanál porcukrot és egy negyed kocka vajat. Ezt a kész tésztára kenjük, majd az egészet csokimázzal leöntjük.


A receptet köszönöm Lunanyuszinak!

2010. január 9., szombat

Banános golyók

Hozzávalók:
  • egy csomag piskótatallér
  • két nagyobb darab banán
  • jó minőségű étcsoki
Elkészítés:
A banánt felszeleteljük és két piskótatallér közé tesszük, fogpiszkálóval átszúrjuk. Az étcsokit gőz felett egy kevés vajjal megolvasztjuk, majd a kis golyókat megforgatjuk benne díszítőcukorral, vagy cukorgyönggyel díszítjük. A fogpiszkálót másnap könnyebb eltávolítani.

Recepthez kapcsolódó apró trükkök:
  • ha túl sok étcsokit olvasztottunk fel, akkor érdemes gőz felett 3,5%-os tejet hozzáadni, és kézi habverővel habosra keverni, addig míg fel nem forr.

2010. január 8., péntek

Falusi töltött zsemle


Hozzávalók:
  • 6 zsemle
  • 40 dkg sonka
  • 6 szelet bacon
  • 4 főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • só, ételízesítő, bors
  • 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zsemlék tetejét vékonyan levágjuk, a belsejüket kis kanállal kivesszük. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát, a főtt tojást, a fokhagymát és a petrezselymet. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük és olajon megsütjük, amikor már kihűlt hozzá adjuk a nyers tojást és a zsemlékbe töltjük. A tetejére tejfölt és sajtot rakunk, minden zsemlét betekerünk 1 baconnel és előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt készre sütjük.