2010. december 26., vasárnap

Gesztenyés tallér

Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 3 db egész tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé
  •  5 dkg vaj
Elkészítés:
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belereszeljük a gesztenyét, és tovább keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat teszünk 3-4 cm távolságra. Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük kb. 10-15 percig, akkor jó, ha a sütőpapírról fel tudjuk emelni. Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéba mártjuk.

Rumos golyók

Hozzávalók:
  • 50 dkg darált keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 dl rum, vagy rumaroma
  • csokireszelék
Elkészítés:
A kekszet a porcukrot és a kakaóport összekeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a rumot és a tejet, utóbbit kis adagokban. Összegyúrjuk a masszát, és golyókat formázunk belőle, majd csokireszelékbe forgatjuk.

Alkoholmentes bólé

Hozzávalók:
  • 2 db narancs
  • 3 db kivi
  • 1 üveg barack befőtt
  • 1 üveg meggy befőtt
  • méz
  • Canada Dry
Elkészítés:

A gyümölcsöket apróra vágjuk és az egészet egy nagy tálba összekeverjük, mézzel ízesítjük, és ráöntjük a Canada Dry-t. Egy napig állni hagyjuk.

2010. december 17., péntek

Hóember

Hozzávalók:
  • 12 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg liszt
  • 2 ek. kakaó
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 3 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 dl rum
  • dió, mák, mazsola, lekvár, kókuszreszelék, meggy, stb.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A margarint felolvasztjuk, majd az összes hozzávalóval csomómentesre kikavarjuk. Mikrohullámú sütőben (Tupperware szilikon hóember formában) 850 fokon, 5 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és meggyel díszítjük.