2011. február 22., kedd

Online Vacsoracsata 3. hét GYROS

Autumn, a Kutya és Konyha blog írója Online Vacsoracsatát indított, melyre engem is meghívott. Sokáig hezitáltam, hogy van-e keresnivalóm ezen a játékon, végül mégis beneveztem. Hozzáteszem, hogy még most sem tudom, hogy mit keresek én itt... na de nem erről szól most ez a bejegyzés! A játék részletes leírását és szabályait ITT olvashatjátok el.
Mikor megláttam, hogy kiket fogok virtuálisan vendégül látni, már tudtam, hogy nem kell izgulnom... esélyem sincs ellenük! :-) Íme a Vendégeim:
Citromhab -Citromhab
Ginko - Egy falatka
Partícia - Patrícia világa
Bianka - Kiskonyhám ízei

Szeretettel ajánlom Nektek a Gyrosomat, amit a Nővéremtől tanultam, ez egy olyan "ősi" családi recept! :-)  
Először fél kg, kockára vágott  csirkemellfilét pácoltam be. Már lehet kapni gyros fűszerkeveréket, amihez csak olajat kell hozzáadni. Miután pihent a husi, kisütöm, de épp csak addig szoktam, míg a hús pici színt kap, mert könnyen kiszárad.
Ezután a tésztát gyúrtam be, mert annak is kell negyed órát pihennie.
Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 3/4 tk sütőpor
  • 3 ek. olaj
  • kb. 150 ml meleg víz
A víz kivételével összekevertem a hozzávalókat, majd fokozatosan lágy tésztává gyúrtam. Lefedve pihentettem a sütésig. 6 egyforma darabra osztottam a tésztát,  majd golyókat formáltam belőle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérőjű lepényekké nyújtottam. (Egyszerre csak eggyel dolgozzunk, mert könnyen kiszárad a tészta) Kevés olajon megsütöttem mindkét oldalát.

 
Ezután jött a saláta és a sült krumpli elkészítése. :-) A salátában jelen esetben van 1 db kígyóuborka, 2 db paradicsom, saláta és vöröskáposzta. A salátát ezersziget öntettel tálalom.





Miután minden elkészült, nem maradt más dolgom, csak a tálalás:

Jó étvágyat kívánok!

Mivel az igazi Vacsoracsatában is mindig valamilyen műsorral zárják az estét, ezért én is készültem. :-) Egy görög vacsora után mi más is jöhetne, ha nem a Zorba. Fogadjátok szeretettel!

Ha elnyerte a vacsorám a tetszéseteket, akkor Autumnál tudtok Rám szavazni, ide kattintva a nevem bemondásával! Köszönöm a lehetőséget, egy igazi élmény volt! :-)

2011. február 16., szerda

Citromos-gyömbéres süti Valentin napra :)

 
Az eredeti recept ITT ELÉRHETŐ!


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 75 g vaj
  • 2 citrom
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • csipetnyi só
  • 1 tk. sütőpor
  • 9 ek. liszt
Elkészítés:
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a gyömbért és a puha vajat, a két citrom héját a levével együtt, beleszórom a sütőport és apránként a lisztet. Közben a tojás fehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd óvatosan összekeverem az előző masszával. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.

2011. február 13., vasárnap

Az első fondant bevonatos tortám

Piskóta hozzávalói:
  • 5 tojás
  • 5 ek meleg víz
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg kakaó
  • 1 cs. sütőpor
5 tojásból vizes-kakaós piskótát készítek, úgy hogy a tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját 5 evőkanál meleg vízzel és 25 dkg cukorral sűrű krémmé habosítom. Hozzáadok 25 dkg liszt és sima kakaópor keverékét, amibe 1 csomag sütőport is belekevertem. A tojásfehérjét kemény habbá felverem, óvatosan a masszához keverem. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában sütöm. Ha kihűlt, 3 részre vágom.

Krém hozzávalói:
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 dl Hulala
A 2 evőkanál lisztből és 2 dl tejből pépet főzünk, kavargatással kihűtjük. 20 dkg Rama-t 20 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg gesztenyemasszát, végül hozzáadjuk a kihűlt pépet, és esetleg egy kis rumot/rumaromát. Az első réteg piskótára kenjük ezt a krémet. A második rétegre 2 dl Hulalát kentem.
25 dkg porcukrot, 25 dkg Ramaval habosra kevertem, és ezzel az egész tortát bevontam.
Kiskukta fondantjával vontam be.
Hozzávalók:
  • 1 ek zselatin
  • 6 ek víz
  • 1 ek margarin
  • 2 ek méz 
  • porcukor, amennyit felvesz
Átszitáljuk a porcukrot. A zselatint elkeverjük a vízzel, és vízgőz felett hozzáadjuk a margarint és a mézet, az egészet hozzáadjuk a porcukorhoz és addig gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre. Majd fóliába csomagoljuk és egy éjszakán át pihentetjük szobahőmérsékleten.

2011. február 4., péntek

Online vacsoracsata

Autumn, a Kutya és Konyha blog írója játékot hirdetett, amelyről bővebben itt olvashatsz: Online Vacsoracsata

Ha szeretnél benne részt venni, kommentben jelezheted Autumnál!:-) 

Én ott leszek... :-)