2011. április 26., kedd

Segítség kérés

Szeretnék Nektek bemutatni egy kisfiút, Harcoskát. Veres Csabika 2008. március 18-án látta meg a napvilágot, koraszülöttként. Születésekor 1130 gramm és 37 cm volt.
Idén betöltötte a harmadik életévét, és a mai napig nem evett és nem ivott még semmit a száján keresztül. Diagnózis nincs... Folyamatosan szondán keresztül mobil pumpával táplálják. A mobil pumpához a szerelék havi 25.000-30.000 Ft. Az otthoni fejlesztése alkalmanként 4.500-5.000 Ft között van. Nagyon sok mindenre szükség lenne a gyógyuláshoz, de három év költsége igen csak megterhelte a család kasszáját.

Létrehoztak Neki egy facebook oldalt (IDE KATTINTVA csatlakozhattok), hogy ezzel keressenek segítőket. Elsősorban nem pénzt gyűjtenek, hanem szeretnének találni egy orvost, aki felállítaná a diagnózist és el tudnának indulni a gyógyulás útján. Próbálkoztak bejutni a médiába, de sajnos ismerősök nélkül nem lehetséges.

Amit mi tudunk tenni Harcoskáért:
  • Csatlakozzatok a facebook oldalához, hogy minél többen megismerjék Őt. Soha nem lehet tudni, hogy melyikünk ismerőse figyel fel Rá, lehet, hogy Nálad van a megoldás...
  • Ha van rá lehetőséged, akkor oszd meg ezt a bejegyzést a saját ismerőseiddel, küldd el e-mailen, terjeszd bármilyen formában, hogy a Kisfiú álma arról, hogy egészséges legyen, valóra válhasson...
  • Ha anyagilag tudod támogatni Őket, akkor magánszemélyként Szabadi Szilvia néven van Erste Bankos számlaszámuk, ide akár 100 Forintot is átutalhatsz: 11600006-00000000-34974500
    Ha cégen keresztül segítenél, akkor A Reménysugár a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért és a Betegekért Alapítvány keresztül tudtok támogatást nyújtani az alábbi számlaszámra: OTB BANK Rt. 11719001-20324043
    BUDAPEST BANK Rt. 10103881-49133800-01000005. Nagyon fontos, hogy a megjegyzés rovatba tüntessék felé, hogy Veres Csaba részére külditek a pénzt, mert csak akkor kapják meg a támogatást, így célzottan viszont eljut hozzájuk. Veres Csaba neve mellett adjátok még meg a cég címét és adószámát a megjegyzés rovatban, s az alapítvány, igazolást fog küldeni a támogatásról és az így leírható az adóból. Aki alapítványon keresztül utal, kérem, e-mailen jelezze Harcoska anyukájának (szasa29@gmail.com), mert a későbbiekben tájékoztatnak mindenkit Csabika állapotáról, aki segít a gyógyulásban.
Köszönöm, hogy megpróbáltok Ti is segíteni!!!

2011. április 24., vasárnap

Kaszinó tojás

Hozzávalók:
  • 10 db főtt tojás
  • májkrém
  • mustár
  • majonéz
  • piros arany
  • margarin
  • bors
Elkészítés:
A főtt tojásokat elfelezzük, a sárgáját külön tálba tesszük és hozzáadunk ízlés szerint piros aranyat, mustárt, majonézt, két májkrémet, egy kevés margarint, sót, borsot, alaposan összekeverjük, majd visszatöltjük a tojás fehérjébe. 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!

2011. április 19., kedd

Húsvéti ajánlat (játék)

Húsvét közeledtével egyre több gasztroblogban jelent meg az alábbi játék. Én Zsófitól kaptam a meghívást, örömmel eleget is teszek neki. :)

A játék lényege:
Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
Játékra fel!!!

Az ajánlatom:


 


2011. április 7., csütörtök

Tejfölös süti

Hozzávalók:
  • 1 cs háztartási keksz
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • gyümölcs (banán, kivi, barack)
  • zselatin
Elkészítés:
Szilikon muffin formába az elkészített zselatint beleöntjük majd a karikára vágott banánt beletesszük, amíg megdermed a zselatin, addig a tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral és a kristálycukorral. A zselatinos rétegre cukros tejfölt teszünk, majd egy újabb réteg  gyümölcsöt és végül háztartási kekszet, addig rétegezzük, amíg el nem fogy a tejföl. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Krémsajt házilag

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 2 dl 30%-os zsírtartalmú habtejszín
  • 1 kis dobozos 20%-os tejföl
  • ízlés szerint fűszerek (só, bors, kapor, kömény, metélőhagyma, medvehagyma, fokhagyma, zeller, stb)

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem. Egy tálba helyezek egy szűrőt, majd a szűrőt kibélelem gézzel, beleöntöm a masszát és szobahőmérsékleten hagyom, hogy a savó kicsöpögjön belőle, 10-12 óra alatt készül el.

Kakaós kalács

Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 3 tojássárga
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott mk só
A töltelékhez:
  • 8 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 ek porcukor
  • 3 púpos tk kakaó
  • 1 tk rumaroma
  • fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és a lisztet. Legalább 5-10 percig dagasztom a tésztát, hogy jó állaga legyen, majd duplájára kelesztem. Ezalatt habos habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztom és mindegyiket téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset, majd összefonom. A két kalács tetejét egy tojás sárgájával és egy evőkanál tejjel megkenem sütés előtt.

Puncs torta

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 11 db tojás
  • 22 dkg cukor
  • 27,5 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 doboz kakaópor
  • rumaroma
  • baracklekvár
  • bevonáshoz fondant 
Elkészítés:
Két piskótát sütünk, az egyiket 5 tojásból, 10 dkg cukorból és 12,5 dkg lisztből, a másikat pedig 6 tojásból 12 dkg cukorból és 15 dkg lisztből.  A kisebbik piskóta fogja a torta alját és tetejét adni, a másikat pedig apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a töltelékhez.
A töltelékhez a 25 dkg cukrot 25 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, rumaromát, a baracklekvárt és a kockára vágott piskótát. Mielőtt megtöltenénk a tortát, megkenjük az alját és a tetejét a maradék baracklekvárral, hogy könnyebben összeálljon.
Majd bevonjuk fondanttal a tortát.

Kígyórétes

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj
 Almás töltelék:
  • 4 db közepes alma
  • 1-2 ek. cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
Meggyes töltelék:
  • 400 g magozott meggy
  • 1-2 ek cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
Túrós töltelék:
  • 1/2 kg túró
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 ek cukor
Elkészítés:
Langyos tejben, cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejet és rugalmas tésztává dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy legalább 10 percig dagasszuk, akkor kapunk jó állagú, szálas tésztát, majd megkelesztjük. A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és "befonjuk" a tésztát.  A tetejét tojás sárgájával és egy evőkanál tejjel megkenjük sütés előtt.

A töltelékhez a gyümölcsöt a levével feltesszük párolni, közben ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítjük. A pudingot kevés vízben elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, ezzel besűrűsítjük, majd kihűtjük.