2011. május 31., kedd

Epres joghurttorta

Eredeti recept INNEN és INNEN :) elérhető.

Hozzávalók:
  • 1 csomag "Győri édes zabfalatok" keksz
  • 100 g olvasztott vaj
  • 600 g natúr joghurt
  • 150 g cukor
  • 20 g zselatin
  • 300 ml tejszín (Hulala)
  • 200 g eper
  • 150 ml tejszín (Hulala)
  • 1/2 csomag habfix
Elkészítés:
A kekszet apróra morzsoljuk és az olvasztott vajjal összekeverjük, kibéleljük vele a tortaforma alját. A joghurtot, a cukrot és a zselatint megmelegítjük, nem szabad felforralni. A tejszínt keményre felverjük, hozzáöntjük a kihűlt joghurtot és habverővel nagyon alaposan összedolgozzuk. Az eperből félreteszünk a díszítéshez a többit négyfelé vágjuk, óvatosan hozzákeverjük joghurtos masszához, rátesszük a "tésztára"  majd 2-3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt kellően megdermed.
A tortagyűrűt óvatosan eltávolítjuk, célszerű először késsel finoman körbevágni. A díszítéshez a tejszínből a habfix-el kemény habot verünk, habzsákba töltjük és tetszés szerint díszítjük.

Isler

Hozzávalók:
  • 36 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 ek. kakaó
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csapott kk. fahéj
  • 10 dkg étcsoki
  • olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, majd egy napig állni hagyjuk. Következő napon az étcsokiból és az olajból gőz felett csokimázat készítünk és az összeragadt sütiket belemártjuk.

2011. május 25., szerda

„Tetszik A Recepted Díj”

Napokban egy nagyon kedves meglepetés ért, ismét díjat kaptam, ezúttal Éva, a Takarékos konyha blog írója lepett meg vele, akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt Rám!   
  
        „Tetszik A Recepted Díj”


Ez a díj annak a blogtársnak adható át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat. 

Éva az őszibarackos karajomért adta ezt a díjat, amit ismételten köszönök neki. 
 
Sokáig gondolkoztam, hogy kinek adjam tovább, mert rengeteg recept van elmentve, amit még szeretnék kipróbálni, nagyon sok blogot követek, nem tudnék mindenkit felsorolni, ezért most azokra a receptekre esett a választásom, amiket már kipróbáltam, és amiket nagyon szeretünk.

A díjazottjaim és pár szó, hogy ne "csak" díj legyen, hanem szavak is:
  • Gizi - az őszibarackos hússzeletért, ha már nekem olyan megtiszteltetésben volt részem, hogy az Ő receptje elkészítéséért megkaptam ezt a díjat, én most továbbadom Neki. Gizitől nagyon sok receptet elmentettem, bátran ajánlom mindenkinek. 
  • Szilabi (Drága Nővérem) -  az Ő főztjét nagyon szeretem, sokszor fordulok hozzá tanácsért, mert Ő igazi "rutinmókus" a konyhában. Igazából a díjat a legutóbbi bulira készített "egyben sült karaj gyümölcságyon"-ért adnám neki, de mivel nincs az fent a blogján, ezért az epres joghurttortáért adom, amiből szintén juttatott nekünk is, isteni finom volt.
  • MKata - hamburger zsemléért, Katának ez volt az első bejegyzése :-) Rögtön ki is próbáltam, hiszen hamburgerrel bármikor le lehet venni a lábamról. A tavalyi nyár nagy slágere ez volt nálunk, sokszor emlegettük Katát. :-)
  • Citromhab - kígyórétesért, ebbe a receptbe egyből beleszerettem, még aznap délután elkészítettem, azóta már, megtanultam befonni a tetejét is. :-) Mindig le tud nyűgözni a receptjeivel, csodálatosan tud sütni-főzni, szeretek hozzá benézni. 
  • Kriszta - omlós házi kekszért, mert mióta elkészült nálunk is, Luca lányom állandóan ilyet készít még homokból is. :-) Tényleg nagyon finom, és gyorsan elkészül. Bejegyzés idő hiányában még nem készült róla, de hamarosan pótolni fogom! 
  • Gesztenye - sertésszűzért, az OVCS-re készült ezzel a finomsággal, ugyan ez sem került még publikálásra, mert első próbálkozásra kifolyt belőle a mozzarella, de attól függetlenül isteni finom volt. Gesztenye bonbonjairól meg inkább ne is beszéljünk... :-)
  • Colors in the kitchen - citromos-gyömbéres sütiért, nagy süti imádók vagyunk (sajnos egyre jobban látszik mindkettőnkön), viszont ilyen sütit még azóta sem tudtam készíteni... fél óra alatt megettük az egészet. Büszke ugyan nem vagyok rá, de ez a süti mennyei!
  • Monica - bodzaszörpért, életem első próbálkozása annyira jól sikerült, hogy 1 hét alatt a 10 üvegből csak 6 maradt.
  • Nelli - krémsajtjáért, mióta rátaláltam erre a receptre, azóta nagyon sokszor készült már el nálunk is, többféle verziót kipróbáltunk, mindenkinek más a kedvence, nem lehet megunni.

2011. május 20., péntek

Bodzaszörp

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 35-40 közepes fej virág
  • 8-10 mentalevél
  •  2-3 citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 5 l víz
  • 3 kg cukor
  • 5 g tartósítószer
Elkészítés:
A virágokat nem szabad megmosni, szedésnél ügyelni kell arra, hogy a virágpor ne hulljon ki. Egy 10 literes edénybe belerakjuk a virágokat, a megmosott karikára vágott citromot, a mentalevelet, a citromsavat és a vizet. Hűvös helyen 24 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a 3 kg cukrot és az 5 g tartósítószert.
Addig kevergetjük, míg a cukor el nem olvad. Leszűrjük gézen keresztül, üvegekbe töltjük és celofánnal lezárjuk. Ebből a mennyiségből 6,5 liter szörp lesz.

2011. május 17., kedd

Őszibarackos karaj

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 8 szelet karaj
  • őszibarackbefőtt
  • reszelt sajt
  • őrölt fehérbors
  • majoranna
  • bazsalikom
  • kakukkfű
Elkészítés:
A hússzeletek kiklopfolom és mindkét felét befűszerezem sóval, fehérborssal, majorannával, bazsalikommal és kakukkfűvel. Egy tepsibe kevés olajat teszek, majd egymásmellé helyezem a befűszerezett hússzeleteket. Minden hússzeletre rakok az őszibarackbefőttből, majd a levét is ráöntöm, fólia alatt 40 percig párolom. Amint elkészült leveszem róla a fóliát, sajtot szórok a húsokra és pár percig sütöm. Rizzsel tálalom.

2011. május 13., péntek

Hagymás ganca (dödölle)

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • liszt
  • 2-3 fej hagyma
  • szalonna
  • túró a tálaláshoz
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje, megsózzuk és megfőzzük. Mikor már jó puhára főtt, szétnyomjuk, és hozzáadjuk a lisztet. Közben kockára vágjuk a szalonnát is, és a hagymával üvegesre pároljuk. A kész gancából két kanál segítségével nagy galuskákat szaggatunk és egy hőálló tálba rakjuk. Ha az egészet kiszaggattuk, meglocsoljuk a maradék hagymás szalonnával, és a sütőben megpirítjuk. Túróval tálaljuk.

2011. május 10., kedd

Máglyarakás

Hozzávalók:
  • maradék szikkadt kalács
  • 2 tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 8 ek darált dió
  • 2 alma
  • 2 ek sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A kalácsot felszeleteljük és egy szögletes tálba rakjuk, közben a tojássárgákat kézi habverővel kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tejet, és az olvasztott vajat. Ezt az egészet a kalácsra öntjük és 15-20 percig állni hagyjuk.
Egy hőálló tálat kivajazunk és egy réteg áztatott kaláccsal borítjuk az alját. Megszórjuk a dió felével, majd újabb réteg kalács és a maradék dió. Az almát lereszeljük (esetleg vékony szeletekre vágjuk) és a kalács tejere rakjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 perc alatt elősütjük. Közben a két tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén óvatosan belekeverjük a lekvárt. A sütőt visszavesszük 150 fokra, a lekváros habot az almákra simítjuk és visszarakjuk a tálat a sütőbe, kb.10 perc alatt készre sütjük.