2011. július 30., szombat

Dinnye granita

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • fél dinnye
  • 2 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 6-8 levél menta
  • 3-4 ág citromfű
  • fél citrom leve
Elkészítés:
Mikor ezt a receptet megláttam, tudtam, hogy nálunk is hamarosan el fog készülni, még ugyan a fagyasztóban lapul a maradék, de ha visszatér a jó idő, biztosan hamar el fog fogyni. 
A vizet a cukorral, citrommal, mentalevelekkel és a citromfűvel felfőzzük, közben a dinnyét kimagozzuk. A főzetet leszűrjük, majd a dinnyével együtt egy nagyobb tálba tesszük és egy botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután a fagyasztóba tesszük és óránként villával áttörjük, addig míg el nem éri a megfelelő állagot.

Díj Évától

Éva, a Takarékos konyha írója megajándékozott ezzel a díjjal, amit nagyon szépen köszönök Neki itt is!

A díjat 10 blog tulajdonosnak  kell továbbítani! Gondolkoztam, hogy kinek is adjam tovább, végül arra jutottam, hogy ajánlom ezt mindenkinek, aki erre jár. Nagyon jól esik, hogy ilyen sokan visszanéztek hozzám, és megjegyzéseitekkel támogattok! Köszönöm Nektek!

2011. július 27., szerda

Őszibarack shake

Hozzávalók:
  • 2 őszibarack, vagy befőtt
  • 3 dl tej
  • 2 ek. tejszín
  • 4 jégkocka
  • cukor vagy méz ízlés szerint
Elkészítés:
Pár napja árválkodik a hűtőben két szem őszibarack. Senki sem akarta megenni, így nem volt kérdés, hogy mi legyen belőle. A barackot megpucoltam, kimagoztam, az összes hozzávalót összeturmixoltam. Nagyon finom lett, bármilyen más gyümölcs jó hozzá.

2011. július 25., hétfő

Feketeerdő torta

Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 23 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 1 cs. sütőpor
  • meggylekvár
  • 1 üveg meggy befőtt
  • 1 kk. fahéj
  • 2 ek cukor 
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 dl Hulala
Elkészítés:
5 tojásból vizes-kakaós piskótát készítek, úgy hogy a tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját 5 evőkanál meleg vízzel és 25 dkg cukorral sűrű krémmé habosítom. Hozzáadok 25 dkg liszt és sima kakaópor keverékét, amibe 1 csomag sütőport is belekevertem. A tojásfehérjét kemény habbá felverem, óvatosan a masszához keverem. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában sütöm. Ha kihűlt, 4 részre vágom.
Az első részre meggylekvárt kenek.
A második részre meggyzselét teszek: 1 üveg magozott meggybefőttet felfőzök egy kevés lével, 1 kávéskanál fahéjjal, 2 evőkanál cukorral. Amint elkezd forrni, hozzáadok hideg vízben elkevert fél csomag vaníliás pudingot. Ha besűrűsödött, leveszem a tűzről, hűlni hagyom, majd rákenem a tortára.
A harmadik részre: Kemény habbá verem a Hulalát. Harmadát elkeverem kakaóporral (vagy sziruppal). Ezt csíkonként viszem fel erre a szintre, majd a kimaradt részekre egy harmadnyi sima habot teszek, erre teszem a torta negyedik részét.
A maradék habbal bekenem a tortát, és kidíszítem.

Ez lett a Férjem születésnapi tortája. Hetek óta fürkészem a blogokat, hogy milyen különlegességgel álljak elő, szakmai tanácsokat és ötleteket kértem itt-ott, majd múlt héten közölte, hogy Feketeerdő tortát szeretne kapni... Szerettem volna valami különleges díszítéssel előállni, de ez sem jött össze. Meggy helyett meggylekvárral töltött bonbonnal akartam díszíteni, de a csokiburok túl vékonyra sikeredett, így csak 4 db bonbont tudtam szépen kivenni a formából, viszont az már biztos, hogy fogok még a közeljövőben lekváros bonbont készíteni, mert eszméletlenül finom! :)

2011. július 24., vasárnap

Bohém jeges

Vianne és a  FoodPack Kft.  játékot hirdetett, a nyárra való tekintettel jeges témában, elegáns és bohém kategóriában.
Hosszas rábeszélés után beneveztem én is, egy nagyon egyszerű bohém jégkrém lett a végeredmény.  :-)

A recept pedig:
Hozzávalók:
  • 1 tábla étcsoki
  • csokifagyi
    • 3 tojás
    • 3 dl tejszín
    • 4 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál kakaó
    • 2 tábla étcsoki
  • M&M's csokigolyók

Elkészítés:
3 tojásfehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. A 3 tojás sárgát is 2 evőkanál cukorral habosra keverjük. Felverjük a tejszínt. Gőz felett felolvasztjuk az étcsokit és hagyjuk kihűlni. Ezután szépen sorban összekeverjük a hozzávalókat és dobozban a mélyhűtőbe tesszük. 
Közben felolvasztjuk gőz felett a következő tábla csokinak a felét, levesszük a gőzfürdőről és hozzáadjuk a maradék csokit, addig kevergetjük, még el nem olvad. Kikenjük vele a bonbonformát. Közben a csokifagyit összekeverjük az M&M's-es csokigolyókkal és megtöltjük a formát vele. Lezárjuk a bonbont.

2011. július 21., csütörtök

Lecsós sertésszelet

Hozzávalók:
  • 8 szelet sertéskaraj vagy sertéstarja
  • 4 db nagyobb zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • bors
  • liszt
  • olaj

Elkészítés:
Elkészítjük a lecsót: A paprikákat karikára vágjuk. A paradicsomot néhány percre forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni, majd felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük. A szalonnazsírban megpároljuk a felaprított vöröshagymát, rádobjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, megsózzuk, fedő alatt addig pároljuk, hogy egy kis levet engedjen.
A hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és egy kevés forró olajban hirtelen átsütjük. Egy tepsibe rakjuk a lecsó felét, majd erre ráhelyezzük a kisült húsokat. Kb. 2 dl vizet öntünk rá, és a szeleteket kb. fél óra alatt készre pároljuk. Tálaláskor ráöntjük a maradék lecsót.

Díjat kaptam! :)

Klaudia tegnap ezzel a díjjal lepett meg, amit itt is szeretnék neki megköszönni. Nagyon jól esett, hogy gondolt rám is.
A feladat 10 blogtársamnak továbbadni, akiket nem régóta olvasok.

Akiknek én továbbadom:
  1. Szabina 
  2. Tiffany-Andi
  3. Monica
  4. Vianne
  5. Katucikonyha
  6. DebiGabi
  7. Csiperke blogja
  8. Tálaló
  9. Judit
  10. Petra

2011. július 18., hétfő

Csokifagyi bonbonba töltve

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 tábla étcsoki

Elkészítés:
3 tojásfehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. A 3 tojás sárgát is 2 evőkanál cukorral habosra keverjük. Felverjük a tejszínt. Gőz felett felolvasztjuk az étcsokit és hagyjuk kihűlni. Ezután szépen sorban összekeverjük a hozzávalókat és dobozban a mélyhűtőbe tesszük. 
Közben felolvasztjuk gőz felett a következő tábla csokinak a felét, levesszük a gőzfürdőről és hozzáadjuk a maradék csokit, addig kevergetjük, még el nem olvad (nálam ez a temperálási forma bejött). Kikenjük vele a bonbonformát és a csokifagyival megtöltjük azokat. 
A fénykép nem sikerült jól, ettől sokkal szebb volt élőben, a fagyi pedig nagyon finom lett. A Nővéremék névnapomon leptek meg ezzel a formával, nagyon köszönöm Nekik itt is, azt hiszem sikerült megfertőzniük... :-)

2011. július 11., hétfő

Jégkrém bonbon

Hozzávalók:

Elkészítés:
A bonbonformát betettem a fagyasztóba, hogy kellőképpen lehűljön. Az étcsokit gőz felett megolvasztottam, mielőtt teljesen felolvadt volna, levettem a gőzről és addig keverem, míg fel nem olvadt. Egy szilikonecset segítségével kétszer kikentem a bonbonformát, majd visszaraktam a fagyasztóba. Közben elkészítettem az eperfagyit. A formákba töltöttem, majd újra beraktam a fagyasztóba. Újra felmelegítettem a csokit, hogy le tudjam zárni a bonbonokat.

A bonbonformát Viannétől kaptam, itt is nagyon köszönöm Neki. Nézzetek be hozzá, mert ismét értékes ajándékokat lehet nyerni. 
Ez volt az első bonbonformás desszertem. Kicsit féltem tőle, de a temperálás nagyon jól sikerült, azt hiszem, ez a véletlen műve, hogy elkaptam azt a pillanatot... A csoki nagyon szép fényes lett és roppant a felvágáskor.

Ha már a nyereményeknél tartunk.... Klaudia nyereményjátékán egy saját készítésű szakácskönyvet nyertem, nagyon sok érdekes recepttel, hamarosan ebből is fogok bemutatni Nektek egy párat. Köszönöm Neked is!

Tiffany-Andinál pedig volt szerencsém egy tálat nyerni. Ha megérkezik, megosztom ezt is veletek! Nagyon hálás vagyok! Köszönöm! :-)

2011. július 10., vasárnap

Gombakrémes palacsinta

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • 8-10 db sós palacsinta
  • gombakrém
  • fél liter tejföl
  • reszelt sajt
Elkészítés:
A sós palacsintákat a gombakrémmel megkenjük, négy részbe hajtjuk és tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. Tejföllel leöntjük, és reszelt sajtot szórunk rá, 20 perc alatt készre sütjük.

Húsos palacsinta

Hozzávalók:
  • 8-10 db sós palacsinta
  • maradék pörkölt
  • fél liter tejföl

Elkészítés:
Maradék pörköltet ledaráljuk, 1-2 evőkanál tejföllel elkeverjük. A sós palacsintákat ezzel megkenjük, négy részbe hajtjuk és tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. A maradék tejfölt a pörkölt szaftjával elkeverjük és azzal locsoljuk meg a palacsintákat. Negyed óra alatt készre sütjük.

2011. július 6., szerda

Barackos joghurttorta

Eredeti recept INNEN elérhető.
Saját: ITT és ITT.


Hozzávalók:
  • 1 csomag "Győri édes zabfalatok" keksz
  • 100 g olvasztott vaj
  • 600 g natúr joghurt
  • 150 g cukor
  • 20 g zselatin
  • 300 ml tejszín (Hulala)
  • 1 őszibarack konzerv
  • 150 ml tejszín (Hulala)
  • 1/2 csomag habfix
Elkészítés:
A kekszet apróra morzsoljuk és az olvasztott vajjal összekeverjük, kibéleljük vele a tortaforma alját. A joghurtot, a cukrot és a zselatint megmelegítjük, nem szabad felforralni. A tejszínt keményre felverjük, hozzáöntjük a kihűlt joghurtot és habverővel nagyon alaposan összedolgozzuk. A barackból félreteszünk a díszítéshez a többit apróra vágjuk, óvatosan hozzákeverjük joghurtos masszához, rátesszük a "tésztára"  majd 2-3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt kellően megdermed.
A tortagyűrűt óvatosan eltávolítjuk, célszerű először késsel finoman körbevágni. A díszítéshez a tejszínből a habfix-el kemény habot verünk, habzsákba töltjük és tetszés szerint díszítjük.

Gesztenyés bonbon

Hozzávalók:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg darált keksz
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • rum/ rumaroma
  • esetleg porcukor
  • étcsoki  és olaj a bevonáshoz

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, formázható masszává gyúrjuk. Pici golyókat formázunk belőle, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokibevonás. Az étcsokit egy kevés olajjal felolvasztjuk belemártjuk a gombócokat és újra betesszük a hűtőbe.

Gumicukor házilag

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • 0,5 l szűrt lila szőlőlé
  • 0,5 l szűrt almalé
  • 0,5 l szűrt narancslé
  • 0,5 l tej + 2 ek cukor
  • 4 csomag zselatin (25g/csomag)

Elkészítés:
A gyümölcsleveket külön-külön edényben állandó kevergetés mellett felforraljuk 1-1 csomag zselatinnal, majd lehabozzuk. Mindegyiket külön edénybe öntjük, hagyni kell megdermedni. Miután megdermedt 2 x 2 cm-es kockákat vágunk, és az egészet elvegyítjük egy nagyobb tálban. Felforraljuk a tejet a cukorral és a zselatinnal, majd ezt is kihűtjük, ráöntjük a színes kockákra. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Miután megdermedt, fél cm-es lapokat vágunk ki belőle, amiket tetszőleges formával kiszúrunk.