2011. november 29., kedd

Párolt káposzta

Hozzávalók:
  • 1 fej káposzta
  • kevés olaj
  • 2-3 ek cukor
  • 4-5 ek 15%-os ecet
  • őrölt köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
Elklészítés:

A káposztát legyaluljuk, közben egy kevés olajon karamellizáljuk a cukrot. Ha a cukor megbarnult, hozzáadjuk a káposztát, a fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt köménnyel, ráöntjük az ecetet és fedő alatt puhára pároljuk. Sültek mellé nagyon jól illik.

Az óvodában egészséghetet tartanak és azt a feladatot kapták a gyerekek, hogy zöldségből és gyümölcsből szobrászkodjanak, mivel bevásároltam lila káposztából, így lett nálunk pillangó és kisasszony :)

2011. november 21., hétfő

Vajas puffancs

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • fél élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1,5 kk só
  • 4 ek olaj
  • 1 ek tejföl
  • vaj
  • lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 ek tej, pici só

Elkészítés:
Hétvégén bolyongtam a blogok között, mikor rátaláltam erre a puffancsra, megláttam és egyből beleszerettem, rögtön ki is próbáltam. Egyáltalán nem bántam meg, köszönet érte Illéskrisznek. Semmit sem változtattam rajta, ez a recept így jó, ahogy van! :)

Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóból kelt tésztát dagasztunk. Letakarva megkelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk, és elfelezzük a tésztát. Egyenként, kb. 20x30 cm-es lappá nyújtjuk, ezután hosszában elfelezzük, majd kb. 4 cm-es csíkokra vágjuk. Mindegyik csík egyik végébe teszünk egy kevés vajat, majd a vajas résznél egy kicsit széthúzva a tésztát, feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, majd konyharuhával letakarva még egy fél órát kelesztjük. Mikor megkeltek, a tojás sárgáját kikeverjük a tejjel és a csipet sóval, és megkenjük vele a puffancsok tetejét. Előmelegített sütőben, 175 C-on, 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

2011. november 16., szerda

Brokkolis - csirkés quiche

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
Töltelékhez:
  • 20 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg brokkoli 
  • 2 dl főzőtejszín
  • hagyma
  • 1 tömbös krémsajt
  • csipet bors
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás fehérje
  • sajt a tetejére

Elkészítés:
Az eredeti recept DebiGabitól van, mikor megláttam, elmentettem, majd el is készítettem. Nem ment ugyan zökkenőmentesen, mert nem volt itthon tömbös sajt. Az első krémsajt, amit vásároltam, romlott volt, úgyhogy az egész töltelék a kukában landolt. A következő krémsajtot már előkóstoltam, az is extra híg és romlott volt, végül a harmadik lett a nyerő, viszont megérte az idegeskedés, mert nagyon finom lett. 

A tészta hozzávalót összegyúrjuk, majd fóliával letakarva fél órára hűtőbe tesszük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a kockára vágott csirkemellet, mikor a hús megsült, felöntjük a tejszínnel, a krémsajttal, valamint hozzáadjuk a tojásokat is, fűszerezzük és még 1-2 percig tovább főzzük. Közben a brokkolit sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtjük. A tésztát belenyomkodjuk a piteformába és 180 fokos sütőben némi babbal lenyomva 20 percig elősütjük. Ezután megtöltjük a töltelékkel, rátesszük a brokkolikat és sajtot reszelünk a tetejére. Addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.

2011. november 5., szombat

Csomagot kaptam

50 nap van Karácsonyig, én viszont ma már megkaptam az első ajándékomat, Flórától. Éva az ünnepekre való tekintettel játékot hirdetett, melyre én is jelentkeztem. A játékról itt olvashattok bővebben. A sorban előttem Flóra állt, mögöttem pedig Kati.
Tegnap kaptam egy e-mailt Flórától, hogy feladta  postára a csomagot, azt hittem, hogy csak jövőhéten fog megérkezni hozzám, úgyhogy ma nagyon meglepődtem, mikor a postás csöngetett.
Úgy hámoztam ki a dobozt a papír alól, mint a gyerekek. Nagyon tetszik a dísz és a fényképtartó is, már mindkettőnek megvan a helye. A díszről tudni kell, hogy Flóra csinálta saját kezűleg teafilterekből. Sajnálom, hogy a kép nem adja vissza a különlegességét! Nagyon szépen köszönöm itt is, igazi meglepetés volt!

2011. november 3., csütörtök

Almakompót

Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • fél citrom
  • 1 rúd vanília
  • cukor ízlés szerint
  • szegfűszeg
  • fahéj

Elkészítés:
Vannak berögzült dolgaim, amiből nem vagyok hajlandó engedni. Ilyen az almakompót is. Számomra elképzelhetetlen a krumplis tészta gyümölcs nélkül, néha még sült húsok mellé is szoktam ezt készíteni. 
Az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, lábasba tesszük és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a kifacsart levét, majd a fűszereket. Addig főzzük, míg az alma meg nem puhul. Nem kell megvárni, míg telejsen megpuhul, mert úgyis tovább puhul, mialatt saját levében kihűl.


2011. november 2., szerda

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemell
  • egy marék borsó
  • 2 nagyobb répa
  • 2-3 közepes burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kk. tárkony
  • bors
  • olaj

Elkészítés:
Ismét egy recept Nővérem konyhájából. Nézzetek be hozzá, friss gasztrobloggerről van szó! :)

Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítom, mikor üveges, hozzáreszelem a fokhagymát is, majd végül a kockára vágott csirkemellet. A húst fehéredésig sütjük, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel és a főzőtejszínnel, addig hagyom takarékon főni, míg a burgonyát és a répát megpucolom hozzá, felszeletelem és a borsóval együtt hozzáadom a leveshez. Sóval, borssal ízesítem, mikor már minden megpuhult a levesben, hozzáadom a tárkonyt is.