2012. február 15., szerda

Töltött lepénykenyér

Hozzávalók:
Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz (fele lehet tej)
  • 2 dkg élesztő
Töltelék:
  • tejföl
  • sonka
  • sajt

Elkészítés:
A Nővérem hívta fel Limara ezen receptjére a figyelmemet. Ez annyira finom, hogy szinte már fáj! :-) Ilyen zord időben, muszáj ezt készíteni vacsorára. Bármivel meg lehet tölteni, nálunk a favorit a tejföl, sonka, sajt kombó. Nem egy fotogén alkat, az biztos, de az íze kárpótol mindenért. 
 
Az élesztőt felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kelesztő edényben duplájára kelesztjük. Miután megkelt, 6 darabra osztjuk, gömbölyítjük, majd egy konyharuha alatt 10 percig hagyjuk pihenni. A serpenyő méretére kinyújtjuk, megkenjük tejföllel, rárakjuk a sonkát és a reszelt sajtot. Befedjük egy azonos méretűre nyújtott tésztával, a széleit összenyomkodjuk. A teflon bevonatú serpenyőt jól felforrósítjuk (olaj hozzáadása nélkül), beletesszük a bekészített lepényt, majd mindkét oldalát 3-4 percig sütjük.

2012. február 14., kedd

Epres bonbon

Hozzávalók:
  • 10 dkg fehércsoki
  • pár szem liofilizált eper
  • eperlekvár

Elkészítés:
Nem szoktunk nagy felhajtást csinálni a Valentin napból, azért egy kis aprósággal mindig meglepjük egymást.

A fehércsokit felolvasztjuk gőz felett, hozzáadjuk a liofilizált epret, majd kikenjük a bonbonformát kétszer, és hűtőbe rakjuk. Eperlekvárral töltjük, majd lezárjuk a bonbonokat. 

2012. február 13., hétfő

Csíkos kalács

Hozzávalók:
  • 50 dkg finom liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítés:
Nagyon szeretjük a kelt tésztákat, a kalács az egyik gyengém. A kakaós kalács volt eddig a kedvencem, de akkor megláttam Illéskrisznél ezt a csíkos kalácsot, kipróbáltam, és most nem tudok a kettő közül választani. Annyira finom lett, hogy csak ez a négy szelet maradt meg fényképezésre, szóval bátran ajánlom mindkettőt. :)

Ebből az adagból két kalács lesz. A kétféle lisztet kelesztő tálba mérjük, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a sót, a vajat és a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a vízzel kikevert kakaóport, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük. Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük, majd a roládokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük. Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor a tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

2012. február 12., vasárnap

Micimackós muffin

Hozzávalók:
Tészta:
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg keserű kakaópor
Krém:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 dl tejszín
Csokitallér:
  • 10 dkg tejcsoki

Elkészítés:
Ha muffin, akkor nálunk csak ez a tészta jöhet számításba, próbálkoztam különböző receptekkel, de mindig ezt kérik, így nálunk ez a favorit. A Kislányom farsangi báljára készült ez a Micimackós változat. 

A muffin hozzávalóit robotgéppel összekavarjuk, és a sütőformába elosztjuk. 170 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt a muffin, akkor a gesztenyemasszából és a tejszínből felvert krémmel, csillagnyomó segítségével kidíszítjük. A tejcsokit felolvasztjuk és a formába öntjük (nálam a megmaradt adventi naptár), majd a krémbe szúrjuk.