Gombás hússal töltött pirog


Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1,25 dl tejföl

Töltelék:
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj
  • 30 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben, fóliába tekerve 45 percig pihentetjük.

Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.


Recepthez kapcsolódó apró trükkök:
  • A pirog tésztát bármivel meg lehet tölteni. (káposztával, májjal, virslivel, stb.)
  • Ha nincs 8 cm-es átmérőjű bögre a közelben, akkor vastagabbra kell a tésztát nyújtani és a kisebb méretű bögrével kiszaggatni, majd tovább nyújtani, hogy 3 mm vastag legyen a tészta.

Megjegyzések

  1. Ideni: http://nosalty.hu/

    VálaszTörlés
  2. Fénykép nélkül nem lehet feltölteni, úgyhogy a napokban el fogom készíteni, és kerül is fel a nosalty-ra! Köszi! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ennek van egy különleges lengyelmaci verziója is...

    Végy egy gépjrmûvet, vagy akár ne is, menj el bármely boltba, válaszd ki a végtelen variációból, menj haza (ez fontos), forralj vizet, és tedd bele

    :-D
    :-D

    VálaszTörlés
  4. Próbáld ki ezt is, azt is és döntsd el melyik a jobb! Én még nem ettem "boltit" úgyhogy nem véleményezem, bár az édes pirogot nagyon szívesen megkóstolnám! :-)

    VálaszTörlés
  5. Csak viccel... Nálunk ő a Nagy Tésztakészítő (a töltelék készítéséért megküzdünk).
    A bolti többmindenre jó. Sokkal jobb minőségűnek tűnik, mint bármely olaszos töltött tésztát (tortellini, ravioli) imitáló társai, a tésztája friss, nem száraz, tehát ha sitty-sutty vacsora kell, remek választás. A másik pedig, hogy megkóstoljuk, kipróbáljuk, mi is ez, hogy képzelik a lengyelek ezt az ételt. Azzal a fenntartással együtt természetesen, hogy a bolti, a gyors sohasem olyan teljesen.
    De édes-túrós iskészülhet otthon, csak a túrótölteléket kell kikísérletezni, de nagyjából olyan, mint a palacsinta túrója.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kedvelem a pirogokat!!!!! Ez is finom!

    VálaszTörlés
  7. Vicuska, nálunk is nagy favorit a pirog! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzésedet! :)