Hozzávalók:
Sodóhoz:
Elkészítés:
Sodó:
- 50 dkg liszt
- 4 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás sárgája
- cukor, darált dió, olvasztott vaj
Sodóhoz:
- 750 ml tej
- 1 db vaníliarúd belseje
- 4 db tojássárga
- 50 g cukor
- 40 g liszt
- kevés rum
Elkészítés:
A lisztet a kelesztő tálba öntjük. A cukrot elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáöntjük a liszthez. Az egészet betesszük a mikróba és 650 Watton 2 perc alatt langyosra melegítjük. Hozzá morzsoljuk az élesztőt, majd megkelesztjük. Ha megkelt, hozzáadjuk a sót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk, majd ismét megkelesztjük. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat, és pogácsákat szaggatunk belőle. Egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd a pogácsákat szorosan egymás mellé helyezzük. Az első sor után olvasztott vajjal megkenjük a réteget és cukrozott dióval megszórjuk, majd jön a következő réteg, ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk. Hideg sütőbe tesszük és 220 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
Sodó:
A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Köszönöm a megjegyzésedet! :)