Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 4 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • cukor, darált dió, olvasztott vaj

Sodóhoz:
  • 750 ml tej
  • 1 db vaníliarúd belseje
  • 4 db tojássárga
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • kevés rum

Elkészítés:

A lisztet a kelesztő tálba öntjük. A cukrot elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáöntjük a liszthez. Az egészet betesszük a mikróba és 650 Watton 2 perc alatt langyosra melegítjük. Hozzá morzsoljuk az élesztőt, majd megkelesztjük. Ha megkelt, hozzáadjuk a sót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk, majd ismét megkelesztjük. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat, és pogácsákat szaggatunk belőle. Egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd a pogácsákat szorosan egymás mellé helyezzük. Az első sor után olvasztott vajjal megkenjük a réteget és cukrozott dióval megszórjuk, majd jön a következő réteg, ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk. Hideg sütőbe tesszük és 220 fokon 40 perc alatt készre sütjük.

Sodó:
A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

Megjegyzések