Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 200 ml tej
- 100 g vaj vagy margarin
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 kávéskanál só
- 1 tojás
- reszelt citromhéj
Almás töltelék:
- 4 db közepes alma
- 1-2 ek. cukor
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- fahéj
- 400 g magozott meggy
- 1-2 ek cukor
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- fahéj
- 1/2 kg túró
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 ek cukor
Elkészítés:
Langyos tejben, cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejet és rugalmas tésztává dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy legalább 10 percig dagasszuk, akkor kapunk jó állagú, szálas tésztát, majd megkelesztjük. A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és "befonjuk" a tésztát. A tetejét tojás sárgájával és egy evőkanál tejjel megkenjük sütés előtt.
A töltelékhez a gyümölcsöt a levével feltesszük párolni, közben ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítjük. A pudingot kevés vízben elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, ezzel besűrűsítjük, majd kihűtjük.
Már hiányoltalak:-)
VálaszTörlésLátom, belejöttél a fonásba, nagyon szép lett:-))
Nem akartam csúnya fonással feltenni! :-)Ugyan már sokszor csináltam, de még a felvágással mindig akadnak problémáim! :-) Bár remélem, az is össze fog jönni egyszer... :-) Nagyon szeretjük, köszönöm mégegyszer a receptet!
VálaszTörlésLangyosan lehet szépen vágni, különben szétfolyik a töltelék, a tészta pedig "szalonnás" lesz.
VálaszTörlésPróbáld úgy, akkor biztosan menni fog:-)
Mindig arra várok, hogy tökéletesen kihűljön, de majd legközelebb ki fogom próbálni. Köszönöm a tippet! :-)
VálaszTörlés