Kígyórétes

Eredeti recept IDE KATTINTVA elérhető.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj
 Almás töltelék:
  • 4 db közepes alma
  • 1-2 ek. cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
Meggyes töltelék:
  • 400 g magozott meggy
  • 1-2 ek cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
Túrós töltelék:
  • 1/2 kg túró
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 ek cukor
Elkészítés:
Langyos tejben, cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejet és rugalmas tésztává dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy legalább 10 percig dagasszuk, akkor kapunk jó állagú, szálas tésztát, majd megkelesztjük. A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és "befonjuk" a tésztát.  A tetejét tojás sárgájával és egy evőkanál tejjel megkenjük sütés előtt.

A töltelékhez a gyümölcsöt a levével feltesszük párolni, közben ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítjük. A pudingot kevés vízben elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, ezzel besűrűsítjük, majd kihűtjük.

Megjegyzések

  1. Már hiányoltalak:-)
    Látom, belejöttél a fonásba, nagyon szép lett:-))

    VálaszTörlés
  2. Nem akartam csúnya fonással feltenni! :-)Ugyan már sokszor csináltam, de még a felvágással mindig akadnak problémáim! :-) Bár remélem, az is össze fog jönni egyszer... :-) Nagyon szeretjük, köszönöm mégegyszer a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Langyosan lehet szépen vágni, különben szétfolyik a töltelék, a tészta pedig "szalonnás" lesz.
    Próbáld úgy, akkor biztosan menni fog:-)

    VálaszTörlés
  4. Mindig arra várok, hogy tökéletesen kihűljön, de majd legközelebb ki fogom próbálni. Köszönöm a tippet! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzésedet! :)