2010. június 29., kedd

Lecsó

Hozzávalók:
  • 2-3 db paradicsom
  • 4-5 db paprika (zöld és csípős is)
  • 2 fej vöröshagyma
  • füstölt szalonna
  • pirospaprika, só
Elkészítés:

A paradicsomot és a paprikát is kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A szalonnát zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk.

2010. június 18., péntek

Babapiskótás torta

Hozzávalók:
  • 2 cs babapiskóta
  • 1/2 kg túró
  • 175 ml natúr joghurt
  • 25 g zselatinpor
  • 90 g porcukor
  • 450 ml sárgabarack/meggybefőtt, esetleg eper
  • 1/2 l Hulala
Elkészítés:
A zselatint kb. 1 dl langyos vízzel elkeverjük, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk és közben gyakran megkeverjük. A befőttet lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A túrót kikeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a cukrot, a gyümölcsöt, a befőtt levéből kb. 1 dl-t és a langyos zselatint. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
A babapiskótának az alját levágjuk, és a tortaforma szélére állítjuk, a levágott darabokat pedig az aljára tesszük. Óvatosan ráöntjük a krémet, majd hűtőbe tesszük. Ezután egy réteg gyümölcsöt teszünk, majd Hulalával díszítjük.

2010. június 13., vasárnap

Gyümölcsleves

Hozzávalók:
  • 250 g gyümölcs (jelen esetben meggy)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 ek cukor (lehet esetleg méz is)
  • 1 ek. citromlé
  • 1 l víz
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek liszt
Tálaláshoz:
  • mentalevél
  • vanília fagyi

Elkészítés:
A tejföl és a liszt kivételével az összes hozzávalót lábasba tesszük és felforraljuk. Behabarjuk a levest: a tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, felengedjük pár kanál forró levessel, azzal is jól kikeverjük, majd az egészet a lábasba öntjük. Megkeverjük és újraforráskor levesszük a tűzről. Hidegen tálaljuk.