2010. augusztus 7., szombat

Rizsfelfújt csokiöntettel

Hozzávalók:
  • 200 g rizs
  • 200 ml víz
  • 1 csipet só
  • 1 l tej
  • 130 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint mazsola
  • 2 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1 kk liszt
Csokikrémhez:
  • fél liter tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vaníliás cukrot, majd lefedve hagyjuk kihűlni. 2 tojás sárgáját 2dkg vajjal és 1 kávéskanál liszttel kikeverünk és a kihűlt rizshez adjuk, hozzáadjuk továbbá a két tojás fehérjét is, amit előzetesen kemény habbá vertünk. A tortaformát vajjal kikenjük és zsemlemorzsával meghintjük és beleöntjük a masszát. 180 fokon, kb. fél óra alatt készre sütjük.

Csokimáz hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük.

Lekváros bukta

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • 2 ek cukor
  • 2 ek olaj
  • sütésálló lekvár
  • porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. Kelesztő tálba tesszük a lisztet, tojást, maradék tejet, cukrot, sót, olajat és a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, kb. fél óra alatt megkel. Ezután megint jól átgyúrjuk és kinyújtjuk, téglalap alakúra felvágjuk, majd minden darabot megtöltünk sűrű, kemény lekvárral. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket tojással kenjük meg, végül 190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2010. augusztus 5., csütörtök

Gofri

Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt (1 csésze=2,5 dl)
  • 2 tojás
  • 3/4 csésze tej
  • 1/4 csésze víz
  • 90 g olvasztott vaj
  • 1/4 csésze cukor
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet, a tojás sárgáját, a tejet, vizet és a vajat. Kézi habverővel simára keverem az egészet. A tojás fehérjét felverem, majd fokozatosan adom hozzá a cukrot, majd a lisztes tésztába keverem. Kb. 2-3 perc alatt készre sütöm.

2010. augusztus 2., hétfő

Sport szelet

Hozzávalók:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg margarin felolvasztva
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 ek kakaópor
  • 1 db rumaroma
  • 2 dl tej
  • 1 db ét tortabevonó
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem úgy, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Tálcára rakom és egyenletesen szétnyomkodom, a tetejét csokibevonóval vonom be, hűtőbe teszem, és kb. 2 óra múlva szeletelem.