2009. december 25., péntek

Citromos túrótorta

Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 2 db citrom leve és a reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 40 dkg sovány túró
  • 4 nagy levél zselatin (vagy 18 g zselépor)
Elkészítés:

A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a háztartási kekszet, összekeverjük, majd elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. Két órára hűtőbe tesszük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, közben a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt citrom héját. A zselatint kicsavarjuk, - vagy a zseléport - kis lángon fölolvasztjuk a citrom levében. A citromos zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán. A kész tortát további két órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2009. december 18., péntek

Karácsonyi kókuszos sütemény


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipet só
  • étcsoki

Elkészítés:

A margarint eldolgozzuk a liszttel, amibe csipet sót szórunk, majd hozzáadjuk a többi alkotórészt is. Gyors mozdulatokkal puha tésztát gyúrunk, és egy órára hűtőbe tesszük. 3 mm vastag lapot nyújtunk, és kis fenyőfákat, csillagokat, gombákat, csengőket szúrunk ki. Közepes tűznél világosra sütjük. Végül a gőz fölött felolvasztott csokival bevonjuk a kihűlt figurákat.

2009. december 13., vasárnap

Madártej szelet


Tészta:
  • 8 tojás fehérje
  • 8 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá és óvatosan összekeverjük a porcukorral, liszttel és sütőporral. Vajazott lisztezett tepsiben kisütjük.

Krém:
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt főzött krémhez keverjük.

Főzött krém:
  • 8 tojás sárgája
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 4 dl tej
A fentieket simára keverjük és felfőzzük, ha kihűlt a margarinos krémhez keverjük és a tésztára kenjük. Tetejére egy fél literes cukrászati habot (Hulalát) kenünk.

2009. december 9., szerda

Evetke diós hókiflije


Hozzávalók:
  • 30 dkg margarin
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a két tojás sárgáját, cukort, vaníliás cukrot, a diót és a citromnak a lereszelt héját. A tésztát összegyúrjuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli formába feltekerünk.
Előmelegített sütőben, 10 percig sütjük, 180 fokon. Ha kisültek a kiflik még melegen megforgatjuk porcukorban.

A képet és a receptet köszönöm Evetkének!

2009. december 8., kedd

Kekszes-marcipános süti


Hozzávalók:
  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 evőkanál meleg tej
  • 5 g kakaópor
  • mandulaaroma

Elkészítés:

A margarinból, a cukorból és a vaníliás cukorból szirupot készítünk és kihűtjük. A kekszet két részre osztjuk, az egyik feléhez 5 g kakaóport teszünk, a másik feléhez egy mandulaaromát keverünk. Ezután a szirupot fele-fele arányban a kekszekhez öntjük, valamint az 5-5 evőkanál tejet, és jól eldolgozzuk. Veszünk egy kisebb tepsit vagy edényt, aminek az alját fóliával kibéleljük, és a kakaós masszát belenyomkodjuk szép egyenletesen, erre pedig a zöld massza kerül. Étcsokit reszeljünk a tetejére!

2009. december 1., kedd

Gyorsan puhuló mézeskalács

A tésztához:
  • 500 g liszt
  • 250 g méz
  • 100 g vaj
  • 125 g barnacukor vagy porcukor
  • 5 g őrölt fahéj
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 3 g őrölt szegfűszeg
  • 8 g kakaópor
  • 3 g sütőpor
  • 1 db egész tojás
  • 1 csipet só
Az összetevőket összegyúrjuk és legalább másfél órára a hűtőbe rakjuk. Vajazott lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben a kiszaggatott figurákat kisütjük.

Cukormázhoz:
  • 2 tojás fehérje
  • 400-500 g porcukor