2010. február 21., vasárnap

Házi kenyér

Hozzávalók:
  • 2,5 dl langyos víz
  • 120 ml étolaj
  • 1 kk. só
  • 1 ek. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1/2 kg liszt (BL 55)
Elkészítés:
A hozzávalókat a dagasztógéppel összekeverjük és fél órán keresztül dagasztjuk, majd meleg helyen kb. egy órán keresztül kelesztjük. Amikor megkelt a kenyértészta, átgyúrjuk és vajazott, lisztezett jénaiban kb. 45 percig sütjük 170 fokon. A végén, vízzel megkenjük és pár percre visszatesszük a sütőbe.

2010. február 20., szombat

Székelykáposzta gerslivel

Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéshús
  • 1 vöröshagyma
  • kevés olaj
  • fél ek pirospaprika
  • fél ek paradicsomsűrítmény
  • só, őrölt bors , majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom (télen 2 evőkanál lecsó)
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg gersli (árpagyöngye)
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
A húst kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsomsűrítményt, és a hússal együtt fehéredésik sütjük, majd egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefedve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és hozzáadjuk a gerslit is és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefedve még körülbelül 50 percig pároljuk. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrítjük.

Gulyásleves

Hozzávalók:
  • 60 dkg marha vagy disznóhús
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 4 db krumpli
  • paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • zsír
  • pirospaprika
  • 1 tk. köménymag
  • só, bors, ételízesítő
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 1 db erőleves kocka
  • marék csipetke tészta
Elkészítés:
A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsompürét, és a kockára vágott húst is. Fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a sót, borsot, ételízesítőt, a marhahúsleves-, és az erőleves kockákat, az összenyomott fokhagymát és lassú tűzön kb. másfél-két óra alatt félkészre főzzük a húst. Közben megpucoljuk a zöldségeket is. A répákat karikára vágjuk, a krumplikat felkockázzuk, majd beletesszük ezt is a hús mellé és addig főzzük tovább, míg meg nem puhul. Végül csipetke tésztát teszünk bele, és készre főzzük.

2010. február 19., péntek

Túrógombóc


Hozzávalók:
  • 1/2 kg túró
  • 2 tojás
  • 5 púpozott ek búzadara
  • 1/2 tk só
  • 1 csapott ek cukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • kevés vaj

Elkészítés:
A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk, majd 2 órára hűtőbe tesszük. Közben kevés vajon, lassú tűzön megpirítjuk a zsemlemorzsát. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és sós, forró vízben megfőzzük (kb. 10 perc alatt), ha megfőtt kiszedjük és a prézliben megforgatjuk. Tejföllel és porcukorral tálaljuk.

2010. február 15., hétfő

Barackos charlotte torta

Piskótához:
  • 150 g liszt
  • 4 db tojás
  • 75 g cukor
  • 6 g sütőpor
  • 250 g baracklekvár
Krémhez:
  • 500 g túró
  • 150 ml natúr joghurt
  • 18 g zselatinpor
  • 75 g porcukor
  • 450 ml sárgabarackbefőtt
Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük 200 fokon. Ha megsült, konyharuhára borítjuk, megkenjük a lekvárral, majd a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet. A zselatint kb. 1 dl langyos vízzel elkeverjük, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk és közben gyakran keverjük meg. A barackot lecsöpögtetjük, 10 fél barackot félreteszünk a díszítéshez, a többit kis kockákra vágjuk. A túrót kikeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a cukrot, a barackot, a befőtt levéből kb. 1 dl-t és a langyos zselatint. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tekercset kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a forma alját és oldalát kibéleljük vele. A krémet a formába simítjuk és 2 órára hűtőbe tesszük, tetejét díszítjük.

2010. február 6., szombat

Apa hagymalevese


Hozzávalók:
  • 4 db vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 db erőleves kocka
  • só, bors, ételízesítő
  • 0,5 dl tej
Tálaláshoz:
  • pirított zsemlekocka
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymákat. Hozzáöntünk 1,5 liter vizet, majd hozzáadjuk az erőleves kockát, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. Negyed órán keresztül fedő alatt forraljuk a levet, összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejet, újraforrásig főzzük.
Pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.