2011. június 30., csütörtök

Gombakrém

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • 1 kg csiperke gomba
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • liszt
  • tejföl
  • só 
  • fehér bors 
  • pirospaprika
  • olaj
Elkészítés:
A gombát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a lereszelt gombát, sóval, borssal ízesítjük. Miután a gombát megpároltuk, hozzáadunk annyi lisztet, amennyi besűrűsíti a levét, majd hozzáadjuk a tejfölt is. 
Kenyérre kenjük, sajttal megszórjuk és megsütjük. 

2011. június 29., szerda

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
  • 2 kisebb padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • mustár
  • majonéz
  • tejföl
  • bors
Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, hústűvel megszurkáljuk és alufóliára helyezve betesszük a sütőbe. A gáztűzhely aljába egy kisebb tepsibe vizet teszünk, 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Miután elkészült lehúzzuk a héját és a belsejét a vöröshagymával a késes aprítóban krémesre daráljuk, innentől kezdve csak fakanállal szabad dolgozni, mert megfeketedik a padlizsán. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és az elkészült krémet 1 napig állni hagyjuk a hűtőben.

Díjak


Két nagyon kedves blogtársamtól Évától és Zsófitól is megkaptam ezt a díjat, amit nagyon szépen megköszönök itt is! Mindig jólesik, ha elismerik az ember munkáját!

 A díj szabályai:
1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Írj egy postot.
3. Küldd tovább 12 blognak ha annyit érdemesnek tartasz.
4. Értesítsd a kiválasztott blogokat. 

Ezt a díjat én most nem szeretném tovább adni, mivel nagyon sok blogot kellene megjelölni, hamar körbe fog érni... viszont szeretettel küldeném mind a 71 rendszeres olvasómnak, és a csak úgy idelátogató nézelődőknek is!

Játék nem csak Gasztrobloggereknek!

Gyermekkorom kedvenc ételei - Játék


Lívia invitált a Játék-ra! Köszönöm a meghívást itt is!

Gyűjtsük össze gyermekkorunk kedves ételeit, sütijeit blogunkon! Bizonyára mindenkinek vannak kedvencei, melyekhez akár kedves történetek is fűződnek. Emellett persze akadnak olyan ételek is, amiket valamiért nagyon nem kedveltünk. A számot tekintve nincs szabály, mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van. Így jobban megismerhetjük egymás ízvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is. 
Egy bloggernek 5 másikat kell meghívnia a játékra!
A kategóriákat mindenki maga állíthatja fel (főételek, levesek, desszertek stb.), de nem fontos kategóriába szedni.

Jó olvasást és kellemes időtöltést kívánok a játékhoz! 

Az én gyermekkorom kedvenc ételei voltak (de ezeket most is szeretem):
 
- bundás kenyér, kelt tészták, palacsinta (bármilyen ízesítéssel), Anyukám rétese, szilvás gombóc nudlival, derelye, húsos tészta, káposztás tészta, mákos tészta
- köménymagos leves, paradicsomleves, húsleves, zöldborsóleves, gulyásleves, palócleves
- borsós nokedli, ganca, sztrapacska, zúzapörkölt, vadas, rántott hús
- a csirkének minden "alkatrészét" nagyon szerettem, de a Férjem nem eszi meg, így mostanában nem nagyon eszünk
- édességek: zizi, olvadós rágó, bármilyen csoki, sütit is válogatás nélkül megeszem, de régi kedvenc az őszibarack, szivacstészta, zserbó
- gyümölcsök: szőlő, sárgadinnye, őszibarack, sárgabarack, málna, eper
- főtt kukorica, paprika, uborka


Akiket én meghívok:
Viki
                                                             

2011. június 27., hétfő

Kérés - felhívás

Makacska konyhájában találtam ezt a felhívást, megosztom Veletek!


Kedves Ismeretlen,

Egy iskolai verseny ügyében kérnék egy sokat jelentő és könnyedséggel nyújtható segítséget. A román posta versenyt hirdetett meg, amelynek a győztese az a diák lesz, aki szeptember elejéig a legtöbb képeslapot kapja a világ bármely részéről. A mi iskolánkban (marosvásárhelyi 7-es számú Általános Iskola - Románia) úgy döntöttünk, hogy Boni Zsuzsánna 6.osztályos (13 éves) tanulót támogatjuk a segítségünkkel, ugyanis Zsuzsi megérdemli ezt a kiváló tanulási eredményéért (9,94-es átlag), a kedvességéért, jóságáért. Amit tehát kérünk: egy megírt képeslapot (nem levél!) az ő címére 2011 szeptember 9.-ig. A név és cím, amely a képeslapon kell szerepeljen:

Boni Zsuzsánna
str.22 Decembrie 1989  nr.24  ap.2
540124 – Târgu Mureș
ROMANIA
Megkérjük, amennyiben lehetősége van, továbbítsa barátainak, ismerőseinek is ezt a segítési lehetőséget. Természetesen nem tudjuk senkinek sem visszatéríteni a képeslapokra fordított kis pénzösszeget, de hisszük, hogy visszatérül Önöknek ez a segítség más úton. Ha pedig Zsuzsi nyer, akkor legyen az ő öröme az Önök jutalma.
Ha bármivel kapcsolatosan kérdése van, írjon a zsuzsipost@gmail.com címre és válaszolni fogunk.

Tisztelettel és köszönettel,
a marosvásárhelyi 7-es számú Általános Iskola tanári közössége nevében
Körtesi Sándor – tanár"

2011. június 20., hétfő

Kebab

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 tasak Knorr kebab alap és paprikás dresszing
  • 4 ek. olaj
  • 0,5 dl víz
  • 3 ek majonéz
  • 3 ek ketchup
  • tortilla
  • paradicsom
  • uborka
  • lila hagyma
Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A kebab alapot az olajjal és a vízzel elkeverjük, majd a húst beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben kb. fél óráig állni hagyjuk. A mártáshoz a majonézt a ketchuppal és a paprikás dresszinggel simára keverjük, majd ezt is a hűtőszekrényben tálalásig állni hagyjuk. Elkészítjük a tortillát is: 30 dkg lisztből, 1 tk sóból, 3/4 tk sütőporból, 3 ek. olaj és kb. 150 ml meleg vízből lágy tésztát gyúrunk és állni hagyjuk negyed óráig.
A befűszerezett húst olaj hozzáadása nélkül, nagy lángon, 7-8 perc alatt készre sütjük.
A tortilla tésztát 8 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk belőle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérőjű lepényekké nyújtunk, egyszerre csak eggyel dolgozzunk, mert könnyen kiszárad. Kevés olajon megsütjük az egyik oldalát, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek, majd megfordítjuk.
A zöldségeket megpucoljuk, apróra vágjuk és tálaljuk. 

2011. június 18., szombat

Apák napi After Eight torta

Az eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 1 csomag "Győri édes zabfalatok" keksz
  • 100 g olvasztott vaj
Krémhez:
  • 600 g natúr joghurt
  • 150 g cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 db After Eight csokilapocska
  • 350 ml tejszín
  • 25 g zselatin
Díszítés:
  • 150 ml tejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • After Eight csokilapok
Elkészítés:
A kekszet apróra morzsoljuk és az olvasztott vajjal összekeverjük, kibéleljük vele a tortaforma alját. A joghurtot, a cukrot és a zselatint megmelegítjük, nem szabad felforralni. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a fél citrom levét. A tejszínt keményre felverjük, hozzáöntjük a kihűlt joghurtot és habverővel nagyon alaposan összedolgozzuk. A csokilapocskákat felvágjuk és óvatosan hozzákeverjük joghurtos masszához, rátesszük a "tésztára"  majd 2-3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt kellően megdermed.
A tortagyűrűt óvatosan eltávolítjuk, célszerű először késsel finoman körbevágni. A díszítéshez a tejszínből a habfix-el kemény habot verünk, habzsákba töltjük és tetszés szerint díszítjük.

2011. június 15., szerda

Borsós nokedli

Hozzávalók:
  • 30 dkg borsó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • pirospaprika
  • paradicsompüré
  • bors
  • olaj
Elkészítés:
Olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsompürét, pörköltalapot készítünk. Belerakjuk a zöldborsót, megsózzuk, borsozzuk, pici vizet adunk hozzá és fedő alatt puhára pároljuk.
A lisztből, tojásból és kevés langyos vízből nokedlit készítünk. Miután kifőztük, a párolt borsóval összeforgatjuk. Uborkasalátával tálaljuk.

2011. június 14., kedd

Napraforgó

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • kb. 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag, fekete szezámmag
Töltelékhez:
  • 30 dkg darált hús
  • 2 fej hagyma
  • 4 fej fokhagyma
  • piros paprika
  • paradicsomlé
  • bors

Elkészítés:
A töltelékhez az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a piros paprikát és a paradicsompürét és a darált húst. Ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe helyezzük és egy lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztés után négy egyenlő részre osztjuk, ebből az adagból két nagy napraforgónk lesz. A tésztából 2-3 mm vékony kör alakot nyújtunk, ráhelyezzük a tepsinkre, majd megkenjük a töltelékkel és rátesszük a következő kör alakú tésztát. A közepét egy pohárral megjelöljük. Pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát a napraforgó közepéig, és a csíkokat kétszer megtekerjük. Ezután fél óráig pihenni hagyjuk. Miután újra megkelt a tészta, felvert tojással megkenjük és a közepét szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük. 

Tejszínes gombamártás

Hozzávalók:
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1 hagyma 
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejszín
  • olaj
  • petrezselyem
  • bors
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megpirítjuk. A gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a hagymához, fűszerezzük és pár perc alatt megpároljuk, vizet nem kell hozzá önteni, mert a gomba rengeteg levet ereszt. Hozzáadjuk a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt is, ha nagyon besűrűsödne, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet is, végül az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. 
Natúr sült hús mellé, vagy penne tésztával tálaljuk.

Játék és díj



Zsófi hívott meg a napokban erre a játékra.  Ez amolyan gasztrokvíz, amiből megtudhatjuk, hogy mennyire hasonló a bloggerek főzési technikái. Nagyon köszönöm Neki, hogy gondolt Rám. Zsófi egy nagyon aranyos kezdeményezést szeretne bevezetni, erről bővebben ITT tudtok olvasni! 

Itt vannak a kérdések, ami rám igaz, azt kell kiemelni vagy/és aláhúzni. A lehetőségeket ki is lehet egészíteni, vagy teljesen saját véleményt írni, ez a 3. válaszlehetőségnél lehetséges. 

Akkor Játszunk!

A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?
  1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
  2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve
  3. Változó, sokszor csak összeütök valamit, az itthoni alapanyagokból, de ha megtetszik egy recept, azt szeretem kipróbálni
B. Hogyan főzöl és blogolsz?
  1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
  2. Főzés után fényképezek és leírom a receptet
  3. Más/egyéb válasz
C. Milyen alapanyagokat használsz?
  1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
  2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
  3. Figyelem az árat, de minőség mindenek előtt
D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
  1. Teljes mértékben
  2. Egyáltalán nem figyelem
  3. Ha először készítek recept alapján egy ételt, akkor tartom az előírásokat, következő alkalommal bátrabban kísérletezek
E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)
  1. Kidobom/elöntöm
  2. Azonnal felhasználom
  3. Nincs fölösleges... :) mindent felhasználok!
Még egy meglepetésben volt részem az elmúlt héten... Éva, a Takarékos konyha blog írója meglepett egy kreatív blogger díjjal. Pár hónapja járt nálam a díj, ITT olvashatjátok a válaszaimat, annyi változással, hogy a Gyerkőcök is idősebbek lettek! :) Hálásan köszönöm Évának, hogy gondolt Rám, és megajándékozott ezzel a díjjal! Ezt a díjat most rendhagyó módon szeretném továbbküldeni minden bloggernek, akihez feliratkoztam rendszeres olvasásra!

2011. június 13., hétfő

Gyors eperfagyi

Hozzávalók:
  • 20 dkg fagyasztott eper
  • 4-5 dl Hulala
  • ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A fagyasztott epret beletesszük a késes aprítóba ráöntjük a tejszínt és a porcukrot, pár perc alatt elkészül a krémes eperfagyi. Bármilyen más fagyasztott gyümölccsel el lehet készíteni.

"Lábtörlö"

Eredeti recept INNEN elérhető.

Hozzávalók:
  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • 1 nagyobb csomag virsli
  • 1 tojás
Elkészítés:
A leveles tésztát kiolvasztjuk és egy nagyobb tepsi méretére nyújtjuk. Vízszintesen felvágjuk a közepét és beleszőjük a félbe vágott virsliket. Tojással lekenjük a tetejét és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Mentás citromfű ital

Hozzávalók:
  • 3-4 ág citromfű
  • egy marék mentalevél
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ek. cukor
  • 2 liter víz

Elkészítés:

A citromfű és a menta leveleit alaposan megmossuk egy üvegbe helyezzük. A citrom levét a cukorral és a vízzel elkeverjük és ráöntjük a levelekre, pár órára a hűtőbe tesszük.

A citromfű élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést. Nyugtató hatású, ezért idegi eredetű gyomorproblémák esetén is javasolt a fogyasztása! Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.